GNOME

GNOME is ook populair, zoals KDE, en was bijna de enige optie toen ik op school zat.

Interface

Helaas is de interface sindsdien sterk geëvolueerd, en ik hou niet echt van de nieuwe stijl. Maar het is ook een mening, en als je systemen als Ubuntu gewend bent, ben je thuis met GNOME:

U moet klikken op “Activiteiten” in de linkerbovenhoek van uw scherm om toegang te krijgen tot deze interface. U vindt de snelkoppelingen aan de linkerkant en alle apps zijn te vinden door op het onderste pictogram in de snelkoppelingenbalk te klikken. Er is ook een zoekmachine om snel een app te vinden, wat best handig zal zijn als je systeem eenmaal is geïnstalleerd, omdat apps worden gepresenteerd met grote pictogrammen, zodat je maar een paar apps op elke pagina kunt zien (denk aan zoiets als Android of iOS).

Hoe dan ook, de interface is modern en ziet er geweldig uit, maar het is misschien niet voor iedereen. Ik vind het niet leuk, en misschien is voor beginners een hoofdmenu met categorieën makkelijker. Maar het hangt sterk af van de systemen die je op je computer gewend bent, dus daar ga ik geen tirade tegen doen.

Instellingen

Goed punt echter, met de instellingen die allemaal zijn verzameld in een mooi uitziende tool, vergelijkbaar met wat je op KDE kunt vinden:

Ik denk zelfs dat het de beste tool is voor alle desktopomgevingen. Het doet me denken dat ik op macOS zit. Alles is duidelijk, goed vindbaar en je hebt indien nodig een zoekmachine. Applicaties en privacy-instellingen hebben een submenu, maar afgezien daarvan is alles een of twee klikken voor een snelle configuratie.

optredens

Het is niet verschrikkelijk, maar GNOME is de zwaardere optie in deze lijst. Het is de enige waar ik een belemmering voelde tijdens het gebruik, je kunt zien dat het tijd kost om door de instellingen te bladeren of de interface te gebruiken om je wifi te configureren of wat dan ook. Het is een geweldige optie op een pc, met krachtigere componenten, maar op Raspberry Pi is het een beetje traag.

Als je van GNOME houdt, denk ik dat je het nog steeds kunt proberen, want het is helemaal niet onbruikbaar. Je zult soms gewoon geduld moeten hebben, of misschien een paar opties proberen aan te passen om dit op te lossen.

Hoe dan ook, zoals eerder gezegd, ik heb geen tests gedaan en het is gebaseerd op mijn eerste indruk. Misschien is er een andere reden en heb je niet dezelfde ervaring, maar verwacht dat GNOME wat langzamer is dan andere opties. Waarschijnlijk niet de beste keuze als uitvoeringen in uw criteria staan.

Installatie

De GNOME-installatie kan op dezelfde manier worden gedaan als de andere opties.
Gebruik op Raspberry Pi OS:
 De installatie is minimaal, er is standaard niet eens een terminal. Ik weet niet of er een ander pakket is met meer apps.
sudo apt install gnome-shell

Verrassend genoeg is de vereiste download minder belangrijk dan bij KDE. Je hebt “slechts” 600 pakketten nodig en in totaal 350 MB (1,1 GB eenmaal geïnstalleerd).

Voor-en nadelen

Aanbevolen voorNiet de beste in
Ubuntu-gebruikersoptredens
Beste instellingen-appNiet de meest intuïtieve voor beginners
Over het algemeen goed ontwerp