Videolessen

Python 2

De beste manier om als beginner met de Raspberry Pi te starten is het volgen van de (gratis) videolessen van Paul McWhorter. Paul geeft les op de Eldorado High School, voortgezet onderwijs, in Eldorado Texas (VS). De lessen worden in het Engels gegeven, maar prima te volgen.

Paul is een groot fan van de Raspberry Pi. Hij heeft een serie videocursussen gemaakt om mensen, en met name kinderen, enthousiast te krijgen voor het programmeren en het omgaan met techniek.

Met de onderstaande lessen ben je in een mum van tijd in staat de Raspberry Pi eigen te maken en te programmeren. De duur van de lessen kunnen nogal verschillen, maar zijn allemaal zeer de moeite waard en vormen een waardevolle basis voor de toekomst. En ja, het kost even tijd ze allemaal te doen.

Ik adviseer je als starter om ALLE lessen te volgen en er geen over te slaan. Om snel te leren is het verstandig direct mee te kunnen doen zodat je je eigen resultaat ziet. Mocht je vragen hebben over een les of andere zaken van de Raspberry Pi neem dan gerust contact met mij op.

Wil je na de lessen van Paul meer weten over Python? Klik dan hier, er zijn een aantal videolessen beschikbaar waarmee je kunt verdiepen in deze programmeertaal.

Veel succes en plezier toegewenst!


Klik hier om te zien wat je nodig hebt om met de lessen mee te kunnen doen.

Klik op het lesnummer om de video te starten.

Les 1: Inleiding tot de Raspberry Pi en de uitrusting die je nodig hebt om te beginnen. (16.22 min)

Les 2: In deze les leren we hoe we de SD-kaart formatteren, het besturingssysteem downloaden en installeren en de Pi opstarten. (31.40 min)

Les 3: In deze les leren we het Linux-commando om ons door de map en het bestandssysteem op de Raspberry Pi te laten navigeren. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste les, en als je de stof in deze les onder de knie hebt, zal de rest gemakkelijk zijn. (27.41 min)

Les 4: In deze les zullen we leren hoe we nieuwe mappen en mappen kunnen maken met de opdracht mkdir en vervolgens hoe we tekstbestanden kunnen maken en bewerken met de opdracht nano. (22.15 min)

Les 5: Windows is behoorlijk vergevingsgezind in de naamgeving van jouw bestanden en mappen. In Linux moet je onthouden dat zaken hoofdlettergevoelig zijn en dat je geen spaties in uw bestands- en mapnamen gebruikt. Onthoud ook dat mappen in Linux ook wel mappen worden genoemd. Deze video toont drie geschikte naamgevingsconventies in Linux die het mogelijk maken dat de bestandsnamen zowel beschrijvend als leesbaar zijn. (10.20 min)

Les 6: In deze les leren we hoe je bestanden en mappen in Linux op de Raspberry Pi kunt kopiëren, verplaatsen en verwijderen. Gebruik deze les om jouw Linux-terminal- en opdrachtregelvaardigheden verder te ontwikkelen. Ga door met het verbeteren van jouw vaardigheid in het begrijpen van de Linux-pad methodologie. (25.52 min)

Les 7: Deze les laat zien hoe je repetitieve taken kunt vereenvoudigen met behulp van de Linux Wildcard. Met het jokerteken kunt je repetitieve taken automatiseren. (25.44 min)

Les 8: In deze les laten we je zien hoe je de uitvoer van Linux-opdrachten naar een bestand stuurt in plaats van naar het terminalvenster. (12.07 min)

Les 9: We laten je zien hoe je de zeer krachtige Linux Sort Command gebruikt. We kijken naar voorwaarts en achterwaarts sorteren en sorteren van namen, nummers en maanden. (13.30 min)

Les 10: In deze les wordt besproken hoe je de Raspberry Pi correct en veilig afsluit. De SD-kaart is gemakkelijk beschadigd, dus wees ijverig bij het correct afsluiten. (3.27 min)

Les 11: Probleem oplossen met Amerikaanse toetsenborden en speciale tekens. Het standaard Raspberry Pi-besturingssysteem is niet geconfigureerd voor Amerikaanse toetsenborden. Deze les laat een snelle oplossing voor dat probleem zien. (2.35 min)

Les 12: Deze les geeft meer details over het gebruik van Linux-padopdrachten. We laten zien hoe je naar de gebruikersdirectory kunt verwijzen met ~, en andere handige tips en technieken. (7.08 min)

Les 13: Deze les laat je de kracht zien van het gebruik van Linux-leidingen. Hiermee kun je de uitvoer van een commando gebruiken als invoer voor een ander commando. (7.08 min)

Les 14: Deze les laat zien hoe je Linux pipe- en tee-commando’s kunt combineren. (8.46 min)

Les 15: Bestanden zoeken met het Linux-commando “find”. Deze les laat de trucs en technieken zien die geassocieerd zijn met Linux “find”. (12.45 min)

Les 16: Deze les laat zien hoe je in Linux-bestanden kunt zoeken met de opdracht grep. (14.37 min)

Les 17: Deze les laat zien hoe je je IP-adres kunt bepalen met ifconfig. (2.41 min)

Les 18: Deze les laat je zien hoe je op afstand inlogt op je Raspberry Pi vanaf een Windows-machine met behulp van de Putty SSH Telnet-client. We laten je zien hoe je deze gratis software installeert en hoe je deze gebruikt. (8.48 min)

Les 19: Deze les laat zien hoe je gebruikers toevoegt aan en verwijdert uit uw Raspberry Pi. (17.29 min)

Les 20: In deze les wordt besproken hoe je een back-up van uw SD-kaart en besturingssysteem maakt. Het laat ook zien hoe je het besturingssysteem vanaf een back-up laadt voor het geval jouw systeem beschadigd raakt. (9.26 min)

Les 21: Deze les laat zien hoe je een admin-gebruiker toevoegt met dezelfde rechten als de “pi” -gebruiker. (13.52 min)

Les 22: Deze video laat je kennismaken met het concept van bestands- en map machtigingen in Linux. We nemen enkele eenvoudige voorbeelden door. (15.38 min)

Les 23: Deze les laat zien hoe je machtigingen voor bestanden en mappen kunt wijzigen. (17.07 min)

Les 24: Deze les laat zien hoe je Python-programma’s op de Raspberry Pi kunt bewerken en uitvoeren. (14.33 min)

Les 25: Deze les laat zien hoe de GPIO-pinnen op de Raspberry Pi 2 zijn geconfigureerd. (11.08 min)

Les 26: Deze les laat zien hoe je de GPIO-pinnen op de Raspberry Pi bestuurt met Python. We laten zien hoe je de pinnen selecteert, hun modi instelt en vervolgens hoe u ze hoog of laag verzendt. (29.49 min)

Les 27: Deze les laat zien hoe u analoge spanningen op de Raspberry Pi GPIO-pinnen kunt simuleren met behulp van Pulse Width Modulation (PWM). (39.36 min)

Les 28: Deze les presenteert een stapsgewijze zelfstudie over hoe je eenvoudig de positie van een servo kunt besturen met behulp van de Raspberry Pi GPIO-pinnen en Python. (48.54 min)

Les 29: In deze les laten we zien hoe je de GPIO-pinnen als ingangen instelt en hoe je ervan leest in python. We laten ook zien hoe je de interne pullup-weerstanden op de GPIO-pinnen activeert. We demonstreren dit met een eenvoudige schakeling met twee drukknoppen. (13.40 min)

Les 30: In deze les laten we zien hoe je twee LED’s met twee drukknoppen kunt bedienen met Python. Dit vereist dat we GPIO-pinnen gebruiken als in- en uitgangen. (20.31 min)

Les 31: In deze tutorial laten we zien hoe je een dimbare LED kunt maken waarvan de helderheid wordt geregeld door twee drukknoppen. (21.36 min)

Les 32: Opties voor analoge ingang naar de Raspberry Pi. (9.57 min)

Les 33: Deze les laat zien hoe je de Raspberry Pi opstart in de grafische gebruikersinterface voor een Windows-achtige gebruikerservaring. (7.47 min)

Les 34: Deze les is vervallen.

Les 35: Deze tutorial laat zien hoe je een gratis office-achtige tekstverwerker en spreadsheet op je Raspberry Pi installeert. (7.56 min)

Les 36: Deze les laat zien hoe je programma’s, bestanden en mappen opent met een enkele klik in de grafische gebruikersinterface. (1.51 min)

Les 37: Deze les laat zien hoe je met VNC op afstand een grafische gebruikersinterface op de Raspberry Pi uitvoert. Krijg de volledige Windows-ervaring op een extern bureaublad. (14.11 min)