PiXeL

Je weet er al alles van, zelfs met de nieuwe Raspberry Pi OS-versie zijn er over het algemeen niet veel veranderingen in de interface. Dus ik zal dit deel kort houden, maar het is belangrijk om vanaf daar te beginnen om de grenzen ervan uit te leggen, en waarom ik in de eerste plaats op zoek ben naar een andere desktopomgeving.

Interface

Hoe zeg je het goed? Minimalistisch? Ja, misschien. PiXeL heeft helemaal geen mooie interface, en dat is ook niet het doel.

Het komt altijd neer op het doel van de Raspberry Pi Foundation. Ze zijn niet op zoek naar de beste desktopervaring of het mooiste systeem. Hun doel is om jonge studenten te helpen coderen. De interface moet dus eenvoudig te gebruiken zijn, met gemakkelijke toegang tot de basisinstellingen en dat is alles.

Het hoofdmenu is dus eenvoudig. Basisontwerp, apps gesorteerd op categorie, niets bijzonders of ingewikkelds:

En als je naar het inlogscherm kijkt, is het nog duidelijker. Login en wachtwoord, het is zo minimalistisch als het maar kan zijn. Je zult bij andere opties zien dat het inlogscherm vaak een mooie pagina is, met opties. Met PiXeL is het echter gewoon inloggen en wachtwoord:

Zoals ik in de inleiding al zei, is het altijd mogelijk om thema’s te gebruiken om de standaardlook te verbeteren ( ik heb hier een tutorial over ). Maar als je op zoek bent naar de mooiste interface, moet je waarschijnlijk iets anders proberen (daarover later meer).

Instellingen

Voor elke desktopomgeving laat ik je ook zien hoe ze met hun instellingen omgaan. Met moderne besturingssystemen zijn er steeds meer opties, en ontwikkelaars proberen je leven gemakkelijker te maken met een intuïtieve interface (denk aan Windows 10-instellingen, of zelfs Ubuntu / MacOS).

Op Raspberry Pi OS met PiXeL zijn de meeste opties te vinden in de tool “Raspberry Pi Configuration”:

Wachtwoord, tijdzone, toetsenbordindeling, etc. alles is hier. Maar wat misleidend is, is dat er andere tools zijn die je ook moet gebruiken voor de systeemconfiguratie. Wilt u de schermresolutie wijzigen? Dat is een ander hulpmiddel. Je achtergrond wijzigen? Weer een andere plek. Raspi-config (de configuratietool voor de opdrachtregel) heeft ook opties die niet beschikbaar zijn via de interface.

Ik begrijp niet echt waarom ze dit niet hebben vereenvoudigd. Ik denk dat er een logica achter zit, maar ik snap het niet. Het is sowieso niet het einde van de wereld, je vindt snel de belangrijke instellingen. U zult echter zien dat andere desktopomgevingen betere interfaces hebben om de systeemconfiguratie aan te passen.

Performances

Ik heb geen benchmarks gedaan voor de desktopomgevingen, maar ik zal je mijn eerste indruk geven voor elk van hen.

Prestaties zullen sterk variëren, afhankelijk van je Raspberry Pi-model, instellingen en interface-tweaks. Dus ik denk niet dat het je belangrijkste keuze zal zijn. Het kan een rol spelen als je je Pi als desktopcomputer gebruikt en er de hele dag mee bezig bent, maar voor de meeste mensen zal het wachten op 2s of 4s op het openen van de webbrowser geen significant verschil maken in hun leven.

Hoe dan ook, PiXeL is ontwikkeld met de Raspberry Pi in gedachten (de hele serie), dus je zult geen prestatieproblemen ervaren, of in ieder geval niet direct door de desktopomgeving.

Installatie

e eenvoudigste manier om PiXeL op uw Raspberry Pi te installeren, is door Raspberry Pi Imager te gebruiken en een van de twee opties te selecteren: Raspberry Pi Desktop of Raspberry Pi Desktop met aanbevolen software. PiXeL wordt voor u geïnstalleerd.

Als je hier meer hulp bij nodig hebt, kun je mijn artikel lezen over het installeren van Raspberry Pi OS .

Het is ook mogelijk om het op Raspberry Pi Lite te installeren. Ben je begonnen met een Lite-versie en wil je hierop een desktopomgeving installeren, dan kun je deze tutorial volgen . Dat is precies wat ik heb gedaan voor alle andere omgevingen die in dit artikel worden genoemd.

Voor-en nadelen

Om het gemakkelijker te maken om door de inhoud van deze lijst te bladeren, zal ik mijn indrukken samenvatten met een tabel met voor- en nadelen.

Voor PiXeL ken je het vonnis al: een eenvoudige interface die is geoptimaliseerd voor de Raspberry Pi, maar niet de mooiste.

Aanbevolen voorNiet de beste in
Makkelijke installatieInstellingen niet intuïtief
Geoptimaliseerde prestaties op Raspberry PiAlgehele interface-ontwerp
Eenvoudig menu