HELP! Mijn systeem heeft geen Python 2!

Je ziet een leuk project op basis van de Raspberry Pi. Je koopt er een, al dan niet met een voorgeïnstalleerd versie van het OS op een SD-kaart of je installeert zelf met Imager de laatste versie op een SD-kaart die je nog had liggen of gekocht hebt. En wat blijkt na gestart te zijn met het project? Je loopt vast omdat de nieuwste versie OS geen Python 2 meer beschikbaar heeft. Hoe los je dit op?

Python 2 is sinds 2020 End-Of-Life (EOL). Dit betekent dat de producent/ontwikkelaar het product niet meer ondersteunt. Ook de gerelateerde programma’s die door andere softwareontwikkelaars gemaakt zijn, zullen op hetzelfde moment of iets later stoppen met de ondersteuning op de door hun gemaakte producten.

Wat betekent EOL voor Python 2 projecten?
Ten aanzien van de Python 2 projecten op deze en alle andere websites betekent dit dat er geen of nauwelijks vernieuwing of updates meer kunnen plaatsvinden. Het is dan ook verstandig de projecten te ‘bevriezen’ zodat ze gewoon beschikbaar gesteld kunnen worden.

Dit betekent niet dat je vandaag niet aan een Python 2 project kunt beginnen. In tegendeel, je kunt helemaal vanaf scratch beginnen. Er is geen reden om geen Python 2 projecten meer op te pakken. Alles is voorhanden om een succesvol Python 2-project te kunnen doen.

Kan ik Python 2 installeren op het nieuwste OS?
Ja, je kan Python 2 op het nieuwste OS installeren, maar de kans is erg groot dat dit niet het gewenste resultaat heeft. Naast Python heb je waarschijnlijk ook bibliotheken/modules nodig om een project te kunnen realiseren. Die zal je dan ook stuk voor stuk moeten installeren. Ik adviseer deze stap niet. Wil je het toch proberen, kijk dan hier.

Dé Oplossing – Legacy OS installeren
De basis van een Python 2 project is de juiste versie van het Raspberry Pi OS. De Raspberry Pi Foundation heeft de legacy-versie vanuit de repository (centrale opslag) beschikbaar gesteld. De eenvoudigste manier om deze te installeren is met het hulpprogramma Imager. Het enige wat je hier hoeft te doen is bij de selectie van het besturingssysteem Raspberry Pi OS (other) te selecteren en vervolgens de Raspberry Pi OS (Legacy) versie. Hier kan je ook de Lite-versie kiezen, maar deze bevat geen desktop.

Wil je het Raspberry Pi OS-image (.img) van de website downloaden, klik dan hier. De keus is aan jou.

Kan je Legacy-versie ge-update worden?
Je denkt waarschijnlijk: “Ja, maar wacht even. Bij de eerste update ben ik Python 2 kwijt“. Gelukkig werkt dat niet zo. De Legacy-versie kan met alle updates en upgrades voorzien worden. Per slot van rekening betreft het alleen Python 2 met alle gerelateerde onderdelen die niet meer ge-update worden. Er wordt niets verwijderd. Ik heb dit zelf net nog even getest.

Je kan nog steeds Python 2 projecten doen!
Afgezien van de ‘bevroren’ situatie t.a.v. Python 2, is er geen enkele belemmering om de Legacy-versie van het besturingssysteem te gebruiken voor die projecten die je graag wilt doen. Alles werkt zoals het bedoeld is. Ik heb het nog niet anders gezien. En ja, het is verstandig om langzamerhand naar Python 3 over te stappen…

Hoe gaat Picademie.nl hiermee om?
Indien ik nieuwe projecten op de website plaats kijk ik uit of deze in de laatste (ondersteunde) versie beschikbaar zijn, dit om te voorkomen dat picademie.nl een museumsite wordt. Jij als bezoeker kan in het menu een keus te maken of je Python 2 of 3 projecten wilt doen.

Mocht je nog vragen hebben, laat het dan weten.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*