Van Stretch naar Buster

Voor de meeste toepassingen op de Raspberry Pi voldoet Raspbian 9 – Stretch uitstekend, maar wil je echter van complexe systemen gebruik gaan maken, zoals een Apache webserver met een PHP bibliotheek, dan zal je gebruik moeten maken van Raspbian 10 – Buster.

In deze tutorial laat ik zien hoe je in 10 stappen Raspbian 9 (Stretch) upgrade naar Raspbian 10 (Buster).

Raspbian Buster is de nieuwste versie van het Raspbian-besturingssysteem. Deze release brengt tal van reparaties en toegang tot modernere pakketten.
Updaten naar Raspbian Buster is een redelijk eenvoudig proces en vereist voornamelijk het wijzigen van twee eenvoudige bestanden en het uitvoeren van een upgrade.

Tip
Voordat je de Raspberry Pi upgradet van Raspbian Stretch naar Buster, raad ik aan eerst een back-up maken van de SD-kaart . Er is altijd een kans dat dit upgradeproces de bestaande installaties bij de upgrade ‘aantast’.

Als je kritieke software op je Raspberry Pi hebt, kun je het beste even uitzoeken om er zeker van te zijn dat er geen compatibiliteitsproblemen zijn met de nieuwste release.

Raspbian Stretch voorbereiden voor Buster

Stap 1 – Huidig besturingssysteem updaten
Je moet er eerst voor zorgen dat het huidige Raspbian-besturingssysteem helemaal up-to-date is. Het upgraden van alle momenteel geïnstalleerde pakketten zorgt ervoor dat er een schoner upgradepad naar Raspbian Buster is. Werk eerst alle momenteel geïnstalleerde pakketten bij door de volgende opdrachten uit te voeren.

sudo apt update

sudo apt dist-upgrade -y

Het commando ” dist-upgrade ” wordt gebruikt in plaats van het gewone ” upgrade ” -commando om Raspbian te dwingen te upgraden naar de nieuwste beschikbare versies van alle pakketten, ongeacht of ze moeten worden bijgewerkt.

Stap 2 – Firmware bijwerken
Laten we vervolgens doorgaan en ook de firmware van de Raspberry Pi bijwerken. We kunnen dat doen door de onderstaande opdracht uit te voeren op onze Raspbian-installatie.

sudo rpi-update

Zodra alle updateprocessen zijn voltooid, kun je doorgaan met het upgraden van de Raspbian-installatie van Stretch naar Raspbian Buster.

Raspbian Stretch updaten naar Raspbian Buster

Stap 1 – Sources.list aanpassen
Nu we onze Raspbian Stretch-installatie hebben voorbereid, kunnen we nu beginnen met het verhuizen naar Buster. Om dit te doen, moeten we het bestand ” /etc/apt/sources.list ” wijzigen. Begin met het wijzigen van het bronbestand door de volgende opdracht uit te voeren.

sudo nano /etc/apt/sources.list

Stap 2 – Namen handmatig aanpassen
Zoek in dit bestand de volgende regel en verander ” Stretch” in ” Buster“.
Door deze wijziging kan de pakketbeheerder de Raspberry Pi-pakketrepository doorzoeken onder de Busterdistributie ” “ in plaats van de ” Stretch”-distributie.

Vind de volgende regel:
deb http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian/ stretch main contrib non-free rpi

Vervangen deze door:
deb http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian/ buster main contrib non-free rpi

Nadat je alle exemplaren van ” stretch ” in het bestand hebt vervangen , kun je het opslaan door op CTRL+ X te drukken en vervolgens op Y en ENTER.

Stap 3 – Raspi.list aanpassen
Vervolgens moeten we ook het /etc/apt/sources.list.d/raspi.list bestand ” ” wijzigen door de volgende opdracht uit te voeren.

sudo nano /etc/apt/sources.list.d/raspi.list

Stap 4 – Stretch vervangen door Buster
In dit bestand moet de tekst ” Stretch ” vinden en wijzigen in ” Buster “.

Vind de volgende regel:
deb http://archive.raspberrypi.org/debian/ stretch main

Vervang deze door:
deb http://archive.raspberrypi.org/debian/ buster main

Als je klaar bent met het overschakelen van ” Stretch ” naar ” Buster “, kun je het bestand opslaan door op CTRL+ X te drukken en vervolgens op Y en ENTER.

Stap5 – Verwijderen apt-listchangepakket
Voordat je de laatste stap naar Raspbian Buster doet, zal je eerst het apt-listchangespakket ” “ moeten verwijderen .

De reden voor het verwijderen van dit pakket is om sneller en soepeler upgradeproces te kunnen doen. Zonder dit pakket te verwijderen, zal het Raspbian-besturingssysteem een vrij groot changelog-bestand moeten laden, wat het upgradeproces aanzienlijk zal vertragen.

Voel je vrij om dit pakket opnieuw te installeren nadat het upgradeproces is voltooid. Voer de volgende opdracht uit om het pakket ” apt-listchanges ” te verwijderen.

sudo apt-get remove apt-listchanges

Stap 6 – Upgrade proces starten
De bronbestanden zijn nu eindelijk aangepast om de ” Buster” -build te vermelden in plaats van ” Stretch”. Je bent nu klaar om het upgradeproces te starten.

De eerste opdracht werkt de pakketlijsten bij die zijn opgeslagen op de Raspberry Pi. De tweede opdracht zal dan alle pakketten bijwerken naar hun Raspbian Buster-versies.

sudo apt update

sudo apt dist-upgrade

Houd er rekening mee dat dit proces veel tijd in beslag kan nemen, aangezien er nogal wat pakketten zijn die moeten worden bijgewerkt.
Bovendien moet je mogelijk vragen beantwoorden, dus ga niet te ver van de Raspberry Pi af.

Stap 7 – Niet ondersteunde pakketten verwijderen
Zodra het upgradeproces van Buster is voltooid, moeten we enkele nieuwe applicaties verwijderen die automatisch worden geïnstalleerd.

Deze pakketten worden niet ondersteund door de Raspberry Pi foundation en het wordt aanbevolen deze te verwijderen. We kunnen deze pakketten verwijderen door de volgende opdracht op uw Raspberry Pi uit te voeren.

Stap 8 – Autoremove
Vervolgens moeten we nog een paar opdrachten uitvoeren om ervoor te zorgen dat we alles hebben opgeruimd dat over is van de upgrade.

De eerste opdracht die we zullen uitvoeren, is de opdracht pakketbeheerders ” autoremove “. Met deze opdracht worden alle pakketten verwijderd die zijn gemarkeerd als niet langer nodig vanwege gewijzigde afhankelijkheden. Voer de volgende opdracht uit om deze niet langer vereiste pakketten te verwijderen.

sudo apt autoremove -y

Stap 9 – Autoclean
Nu moeten we de apt-pakketbeheerders ” autoclean” uitvoeren. Met deze autocleanopdracht wordt de pakketcache leeggemaakt. Het verwijdert automatisch alle pakketbestanden die niet langer beschikbaar zijn om te downloaden en dus grotendeels nutteloos zijn.

Gebruik de onderstaande opdracht om het reinigingsproces te starten.

sudo apt autoclean

Stap 10 – Bijna klaar
Het laatste dat je nog moet doen, is de Raspberry Pi opnieuw opstarten. Opnieuw opstarten zorgt ervoor dat de Raspberry Pi alle nieuwe Buster-pakketten laadt en alle oude gegevens in het geheugen wist. Voer de volgende opdracht uit om de Raspberry Pi opnieuw op te starten.

sudo reboot

Op dit punt zou je nu je Raspberry Pi met succes moeten hebben bijgewerkt van Raspbian Stretch naar Raspbian Buster. Je kunt nu wat meer projecten gaan doen met de Raspberry Pi met je nieuw bijgewerkte versie van Raspbian.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*